Viktiga kostnader vid bilköp

Dela

Att köpa bil är, efter bostadsköp, förmodligen ett av de största inköpen du kommer göra i ditt liv. Det rör sig om stora summor och därför är det extra viktigt att du planerar köpet noggrant, särskilt om det är ditt allra första bilköp.

Ofta kan det tillkomma en rad kostnader i efterhand som du inte ens tänkt på. Vi på Bilförsäkringen.com ska ge dig några kostnader som du bör ha koll på innan du genomför ditt köp!

Ta reda på bilens servicekostnad

Servicekostnaden på en bil är ofta beroende av bilens modell. Priset varierar alltså och behöver självklart inte vara särskilt dyrt, samtidigt som vissa bilmodellen kräver en avsevärt dyrare service. Detta kan bli en tråkig nyhet för dig efter du genomfört ditt köp, så se till att ta reda på det i god tid innan du skriver på någonting.

Dyra försäkringar

En ny bil kan vara billig att försäkra och försäkringskostnaden för en begagnad kan vara upp till det dubbla. Kostnaden för att försäkra olika bilar kan alltså variera mycket. Kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som kommer att gälla just för den bil du planerar att köpa så slipper du dyra överraskningar.

Sälj din gamla bil innan du köper en ny

När man hittat den perfekta bilen kan det vara mycket svårt att hålla sig ifrån att köpa den – innan man sålt sin gamla. Plötsligt står du med två bilar under tiden du försöker få din tidigare bil såld, vilket kan bli en dyr historia. Sälj alltid din nuvarande bil innan du köper en ny för att undvika stress och dubbla kostnader.

En del väljer att ”byta” sin gamla bil hos en bilförsäljare (som erbjuder den möjligheten) och lägga mellanskillnaden till den nya bilen. Då slipper du detta problem.

Var extra försiktig med importbilar

Köper du en bil som är importerad och begagnad kan du förvänta dig ett lägre pris. Detta må låta bra men ha i åtanke att bilen även kommer vara värd mindre om du senare väljer att sälja den. Dessutom kan det vara lite riskabelt med just importerade bilar eftersom man inte riktigt kan veta vad de utsatts för. Ta inga risker utan kontakta istället Carfax för att få information om bilens ursprung.

Extra utrustning – en vettig kostnad

Nog kan det vara lockande att strunta i alla de där extra finesserna du kan välja till din nya bil, eftersom du redan spenderat så mycket pengar på detta stora inköp. Men glöm inte att ett ”skal” till bil inte kommer ha lika stort värde i framtiden som en bil med bränslevärmare, farthållare och dragkrok. Att utrusta din bil lite extra kan löna sig, inte endast för det framtida värdet, men också för din körupplevelse.

Prova olika bilmodeller

Innan du köper din nya bil är det viktigt att du är medveten om vad som passar just din livsstil. Du kanske måste bortse en aning ifrån vad du vill ha och vara realistisk. Köper du en stor och bensinslukande bil när du egentligen inte behöver det utrymmet och kör alldeles för mycket så bensinkostnaden skjuter i höjden, är det förmodligen fel val. Väljer du en liten och kompakt modell trots att du och din familj egentligen behöver en rymligare variant, är det heller inte optimalt.

Räkna noga ut hur användningen kommer se ut och testkör gärna olika modeller för att hitta den som passar bäst så du slipper ångra dig senare.

Glöm inte däcken

Den kanske viktigaste utrustningen på din bil är däcken. De kan vara skillnaden mellan liv och död, så var extra noggrann med kvaliteten. Dessutom är nya däck en stor kostnad och behöver det köpas nya omgående blir ditt bilköp plötsligt dyrare än du räknat med.

Ta ansvar för kostnadsuträkningar

Det är väl ingen nyhet att många bilhandlare kan få allt att låta otroligt bra när du befinner dig mitt i euforin av ett nytt bilköp. Självklart finns det många ärliga försäljare också, men man kan aldrig vara nog försiktig. Om den kostnad de ger dig för ägandet av bilen låter alldeles för bra för att vara sann, så är den nog det också.

Ta ansvar själv för alla uträkningar och få en realistisk bild av vad den totala summan kommer hamna på. Inkludera alla kostnader som försäkringar, skatter, service, reparationskostnader, däck, minskningar i värde osv. Det finns många bra tjänster online som kan hjälpa dig med detta.