Lägre bilkostnader

Dela

Att ha en bil innebär alltid att man får en massa extrautgifter för bilförsäkringar, bränsle, olja, kylarvätska, däckbyte och kanske billån, men trots det väljer de flesta som har ett körkort att ha en bil. Bilen gör ju vardagen smidigare och är bra att ha i en mängd olika situationer, vid storhandlingen, på semestern, vid familjeutflykten.

Men det behöver egentligen inte vara så dyrt att ha en bil om man bara är lite smart och ekonomisk av sig. Det är bara att kolla in våra 17 tips nedan så kommer du att kunna minska dina bilkostnader drastiskt.

17 tips som ger dig lägre kostnader för bilen

 1. Välj en billig bilförsäkring. En sådan hittar du exempelvis hos Compricer eller Moderna Försäkringar.
 2. Var noga med vilket billån du väljer så kan du spara hundralappar eller tusenlappar i räntekostnad varje år.
 3. Köp helst en bränslesnål bil. Om du kör mycket kan du tjäna på det i längden, även om bilen är något dyrare.
 4. Köp gärna en bil som är 2 – 3 år gammal istället för en helt ny årsmodell eftersom nya bilar snabbt sjunker i värde.
 5. Se till att bildäcken alltid har tillräckligt med luft eftersom det minskar bränslekostnaden och slitaget på däcken.
 6. Kör inte med takräcke när du inte använder det eftersom det ökar luftmotståndet och således även bränsleförbrukningen.
 7. Kör inte med vidöppna fönster och öppen taklucka eftersom det också ökar luftmotståndet.
 8. Kör varsamt utan rivstarter och skrikande däck i kurvorna eftersom det ökar bränsleförbrukningen och sliter på däcken.
 9. Byt filter när det är igentäppt. Igentäppta filter gör att motorn får jobba hårdare vilket sliter på motorn och gör att det går åt mer bränsle.
 10. Även om det kostar en slant att lämna in bilen på service tjänar man ofta i längden på att göra det ibland. Bränsleförbrukningen efter en bra service minskar ofta med 5 – 10 %.
 11. Rengör gärna motorn själv ibland då vägsalt och smuts kan förstöra katalysatorn om tändsystemet drabbas av överslag.
 12. Tvätta din bil regelbundet eftersom vägsalt och smuts kan ge rostskador.
 13. Se till att bilen har tillräckligt med olja så att motorn inte skär sig för om den gör det blir det mycket kostsamt.
 14. Byt ut bilens kamrem om den är gammal och sliten för annars riskerar motorn att förstöras.
 15. Tanka alltid på den bensinmack som har billigast bränsle just nu, såvida du inte behöver köra omvägar eftersom det också kostar.
 16. Ta inte bilen när du ska åka riktigt korta sträckor. Cykla eller gå istället så får du lite frisk luft och motion på köpet.
 17. Överväg att åka kommunalt till jobbet om det inte är alltför krångligt. Om du har flera mil till jobbet kan du spara mycket pengar på det.