Säga upp bilförsäkring

Dela

Det är inte tillåtet att ha en bil i trafik utan att ha en giltig bilförsäkring, minimikravet är att du åtminstone har en trafikförsäkring. Om du skulle köra oförsäkrad, till exempel för att du glömt eller struntat i att betala din bilförsäkringsräkning, får du betala en trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen som kostar dig drygt 103 kr per dag vilket blir mer än 3000 kr i månaden. Du kan alltså inte bara säga upp din bilförsäkring utan att skaffa en ny om du fortfarande har din bil i trafik, såvida du inte vill betala massor av pengar till Trafikförsäkringsföreningen.

Egentligen finns det bara fyra situationer då det är okej att säga upp sin bilförsäkring och dessa situationer ska bilförsäkringen.com redogöra för nu.

Uppsägning vid försäljning av bil

Du behöver naturligtvis inte fortsätta att betala för din bilförsäkring om du säljer din bil, så fort den är såld är det köparens ansvar att se till att bilen är försäkrad. Det första du gör efter ägarbytet är att anmäla det till Transportstyrelsen genom att skicka in bilens registreringsbevis med den nya ägarens uppgifter eller via Transportstyrelsens app Mina Fordon, då ser myndigheterna att du inte längre behöver ha någon försäkring för bilen.

Vid avställning av bil

När en bil ställs av är det samma sak som att den tas ur trafik vilket gör att den inte behöver vara försäkrad längre. Om du vill ställa av din bil måste du informera Transportstyrelsen om detta och det gör du per telefon, på deras sajt eller via appen Mina Fordon. Avställningen gäller från det ögonblick Transportstyrelsen får din fullständiga anmälan, sedan är det bara att säga upp sin försäkring hos försäkringsbolaget.

Vid avregistrering av bil

Nej, avregistrering är inte samma sak om avställning. En avställning kan vara tillfällig eftersom bilen när som helst kan ställas på igen om du kontaktar Transportstyrelsen medan en avregistrering innebär att du tar bilen ur trafik för gott, vilket i praktiken innebär att bilen ska skrotas. När du ska avregistrera bilen gör du en anmälan till Transportstyrelsen.

När du tecknar en ny bilförsäkring

Skulle du vilja byta bilförsäkring, till exempel för att du har hittat en billigare och bättre försäkring, kan du naturligtvis säga upp din gamla bilförsäkring. Så här går du då tillväga:

  1. Leta upp den bilförsäkring som är förmånligast för just dig och din bil.
  2. Kolla när avtalet för din nuvarande bilförsäkring löper ut och kontakta det nya försäkringsbolaget och informera dem om detta, då ser de till att ditt nya avtal börja gälla dagen efter att det gamla har löpt ut.
  3. Kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och säg upp din gamla bilförsäkring.