Välja bilförsäkring

Dela

Här på bilförsäkringen.com hittar du all info du behöver om olika bilförsäkringar, men även när du vet vad en bilförsäkring innehåller kanske du behöver lite hjälp på traven när du ska välja bilförsäkring. Det ska du få nu.

Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring?

Först och främst bör du bestämma dig för vilken slags bilförsäkring du ska ha, om du ska ha en trafikförsäkring, en halvförsäkring eller en helförsäkring. En trafikförsäkring är sällan ett lämpligt val eftersom den inte skyddar din bil alls, men om du har en riktigt gammal bil som inte har något direkt värde kan en trafikförsäkring vara ett helt okej val.

Om du har en ny bil som är i gott skick och som är högst 10 år gammal rekommenderar vi att du alltid skaffar en helförsäkring oavsett värde eftersom en ny bil alltid är en ny bil. För bilar som är äldre än 10 år är det bilens värde som är det viktiga. En del bilar som är över 10 år gamla kan fortfarande ha ett högt värde medan andra inte har det. En 12 år gammal Bentley, till exempel, har ju ett avsevärt högre värde än en 12 år gammal Fiat.  Om du har en 12 år gammal Fiat kan en halvförsäkring vara ett bra val.

Du bör även fundera på hur viktigt bilen är för dig och om du har råd att skaffa en ny bil om du skulle krocka med den. Om du har en relativt gammal bil som inte har ett så stort värde men du använder den i jobbet kanske du trots allt bör skaffa en helförsäkring, i alla fall om du inte har råd att köpa en ny bil om du skulle krocka med den gamla.

Jämför försäkringar

När du har bestämt dig för att skaffa en helförsäkring eller en halvförsäkring bör du jämföra de olika försäkringsbolagens premier eftersom bilförsäkringens pris kan skilja sig rätt så mycket åt mellan försäkringbolagen. Du bör även titta på vad bilförsäkringen innehåller i detalj och ta reda på vilka villkor som gäller. Vad en bilförsäkring täcker brukar inte skilja sig så mycket åt mellan försäkringsbolagen men villkoren kan se ganska olika ut. Vidare bör du fundera på om du vill lägga till några tilläggsförsäkringar och om du vill det bör du även väga in dessa försäkringar i priset när du ska välja bilförsäkring.