6 knep som minskar risken för bilinbrott

Nya bilar blir allt mer inbrottssäkra, vilket självklart är mycket positivt. Trots detta ökar bara antalet bilinbrott och bilstölder med åren. Eftersom det numera är svårare att bryta sig in i de nyare bilmodellerna försöker tjuvarna istället komma åt din bilnyckel, vilket resulterar i att även inbrotten i hemmen och fickstölder ökar. Det har visat sig att sommaren är högsäsong när det gäller inbrott i bilar och bilstölder.

Nu, när sommaren står framför oss, har vi passat på att sammanställa en guide i hur du på bästa sätt minskar risken för inbrott i din bil. Även om du har en täckande bilförsäkring är det bra att vara extra försiktig. Dessutom kan din ersättning reduceras om försäkringsbolaget anser att du varit slarvig när det kommer till inbrottsmöjligheterna i din bil.

Undvik bilinbrott – så här gör du

Lämna inte kvar något av värde i bilen

Först och främst är det viktigt att du försöker att aldrig lämna kvar något av värde i din bil, särskilt inte under natten. Detta är lite utan en självklarhet men något som man inte kan vara nog försiktig med. Ta därför med dig GPS:en och annan synlig utrustning in i ditt hem och kom ihåg att även en GPS-hållare kan ge tjuven tankar om att GPS:en kan ligga i bilens handskfack.

Se även till att inte lämna prylar av värde, som till exempel väskor och kläder, synliga i bilen. Detta kan få tjuven att bli nyfiken på vad mer som kan finnas i bilen.

Parkera din bil på en säker plats

Det allra bästa är att parkera sin bil i ett garage. Tyvärr har inte alla denna möjlighet, men då kan ett alternativ vara att parkera bilen på en upplyst parkeringsplats som du gärna har uppsikt över. Detta kan göra bilen mindre attraktiv i tjuvens ögon.

Stöldmärk utrustning

Det är inte svårt att lista ut att en bil som är utrustad med dyra tillbehör, som till exempel bilstereo, dyra fälgar och spoilers, snabbt blir ett attraktivare objekt för stöld och inbrott. Se därför till att stöldmärka dessa. Du kan även installera så kallade hjullås på dina dyra fälgar.

Ha stenkoll på bilnyckeln

I Europa har alla bilar sedan några år tillbaka en immobiliser, eller en startspärr som det heter på svenska, som gör att motorn endast startar om den digitala koden i bilnyckeln är korrekt. De flesta bilarna är även utrustade med ett billarm vilket i sig minskar risken för bilinbrott och bilstöld. Dock ökar istället risken för bilkapning eftersom tjuven numera måste komma åt bilnyckeln.

Lämna därför aldrig nyckeln i tändningen, även om du bara ska springa in i en butik i tre sekunder. Ha alltid uppsikt över din nyckel och om du befinner dig bland stora folkmassor bör du se till att förvara nyckeln så nära kroppen som möjligt, gärna i en innerficka på jackan eller likande.

Skaffa en rattkrycka

En rattkrycka är både ett enkelt och ekonomiskt sätt som för tjuvens arbete lite svårare. Denna krycka gör att bilens ratt inte går att vrida mer än ett halvt varv.

Kontrollera att din bil är låst

Något som tjuvar allt mer börjar använda sig av idag, och särskilt på större parkeringar, är signalstörare. Dessa blockerar låssignalen mellan din bils lås och din bilnyckel. Därför är det viktigt att du kontrollerar att din bil faktiskt låstes innan du skyndar iväg på dina ärenden.

Myter om inbrott i bilen

Nedan har vi listat några av de allra vanligaste tankarna och myterna som människor har när det kommer till bilinbrott.

  • Jag kan lämna av mina nyinköpta saker i bilen innan jag handlar vidare.” Tänk på att tjuven kan iaktta dig medan du lägger in massvis med kassar i bilen och slå till när du gått vidare.
  • Jag drar för insynsskyddet i bakluckan så inte tjuven ser vad som finns i bilen.” Detta får oftast motsatt effekt, då tjuven ser att det finns något i bilen som är värt att dölja.
  • Inbrotten görs bara av uttråkade ungdomar.” Bilinbrott och bilstölder har faktiskt kommit till att bli en organiserad brottlighet med ligor som ibland till och med kan sälja och exportera bilarna.
  • ”Det är nya bilar som är i fokus för bilstölder och inbrott.” Tänk på att de äldre bilarna är mycket enklare att stjäla och dessutom behöver tjuven sällan få tag på nyckeln för att bryta sig in i bilen. Sanningen är att risken för inbrott då istället ökar.