Att leasa eller inte leasa – det är frågan

annonce

Att elbilen är här för att stanna finns det ingen tvekan om då det för närvarande finns över 90 000 laddbara bilar i Sverige. Inom något år kommer det att finnas över 100 000 laddbara bilar i Sverige – så populariteten ökar bara mer och mer. När elbilen först kom ut på marknaden ansåg många att man inte kom så långt på en laddning – samt att avsaknaden av laddstationer gjorde att man riskerade att bli stående. Numera har tekniken kommit betydligt längre både när det gäller laddning och effekten på batterierna – så nu är körsträckan per laddning mycket längre. 

Fördelar med leasing

Att en elbil är bra både för miljön och plånboken på lång sikt tvivlar ingen på – dock är det relativt dyrt att köpa en elbil så många väljer privatleasing elbil istället. Det finns många fördelar med att privatleasa en elbil istället för att köpa en – förutom det uppenbara att en el- eller hybridbil är dyr i inköp. Du kan själv välja under vilken tid du vill leasa bilen istället vilket gör att du slipper ha kostnader för bilen hela tiden, utan endast under leasingtiden. Det nya vanliga är att du kan hyra ut din leasingbil de dagar du själv inte behöver nyttja den – och därmed få ned månadskostnaden.

Fast månadskostnad

Det är också skönt att ha en fast månadskostnad som inte är beroende av ifall bilen måste servas eller något går sönder. Normalt när du privatleasar en elbil så ingår service, sommar- och vinterdäck, försäkring samt den sträcka du vill köra per år. I många fall ingår även vägassistans ifall något problem skulle uppstå. Det blir aldrig några otrevliga överraskningar för plånboken i form av reparationer eller andra kostnader. Som sagt så finns även ett leasingföretag som ger dig möjlighet att själv hyra ut den under de perioder du inte själv behöver din bil – det blir win-win för både dig, den som vill korttidshyra samt för miljön.

Nackdelar

Trots att leasing är ett bra och smidigt sätt att ha tillgång till bil så bör man ändå ha i åtanke att det finns några nackdelar.Förutom att du inte själv äger bilen så förbinder du dig att leasa den under en förutbestämd period och det kan vara svårt att säga upp avtalet. Vissa leasingföretag tar även ut en avgift vid överdrivet slitage och du är begränsad till en viss körsträcka per år – och det kan kosta ifall du överskrider den. Så om du är säker på hur länge du vill leasa bilen, inte sliter på den för mycket och håller koll på miltalet ska det inte vara några problem.