Trafikförsäkring

Dela

En trafikförsäkring är den grundläggande bilförsäkringen som alla bilägare enligt lag måste ha. Den måste tecknas senast samma dag som du köper din bil. Om du inte har en trafikförsäkring rapporteras det automatiskt till trafikförsäkringsföreningen och då får du betala en skyhög avgift. För till exempel en vanlig privat personbil får du betala över 100 kronor om dagen om du saknar trafikförsäkring, vilket således blir 3000 kronor i månaden. Så glöm inte att teckna en bilförsäkring och glöm inte att betala räkningen i tid.

Det här ingår i en trafikförsäkring

En trafikförsäkring täcker alla slags personskador både på dig och dina medtrafikanter samt skador på andras fordon och egendom. Om du kör på en fotgängare eller en cyklist ersätts denne alltså via din trafikförsäkring. En trafikförsäkring skyddar däremot inte din bil alls. Om din bil skadas, blir stulen, går sönder eller om någon gör inbrott får du ingen ersättning. Därför är det viktigt att du tecknar en hel- eller halvförsäkring om du är rädd om din bil.

Varför är trafikförsäkringen obligatorisk?

Det finns två anledningar till att trafikförsäkringen är obligatorisk. Den ena anledningen är att alla människor som skadas i trafiken har rätt till ersättning via trafikförsäkringen. Om det inte vore för trafikförsäkringen skulle varken du eller andra få ersättning om ni hamnade i en trafikrelaterad olycka. Den andra anledningen är att det alltid är den som orsakar en trafikolycka som står för skadorna på andras fordon och annan egendom och därför är en trafikförsäkring ett måste.