Att tänka på vid bilköp

Dela

En sajt som bilförsäkringen.se vore inte komplett utan en steg-för-steg-guide om vad man bör tänka på när man ska köpa bil. Så här har du den!

Steg 1 – gör en kalkyl

Det är såklart viktigt att du köper en bil som passar din plånbok och därför bör du först och främst göra en kalkyl över dina nuvarande inkomster och utgifter. När du har gjort din kalkyl ser du hur stort utrymme du har att röra dig med, men tänk på att det inte bara är billånet som kostar pengar, räkna med det här:

 • Amortering och räntor för billånet.
 • Bilförsäkringspremie.
 • Fordonsskatt.
 • Buffert för reparationer och service.
 • Bilbesiktning.
 • Däckbyte.
 • Bränsle, olja, spolarvätska mm.

Steg 2 – hitta ett billigt billån

Om du inte kan bekosta bilen med egna pengar behöver du ett billån, det finns både billån som kräver en säkerhet och de som inte gör det. Så här ser de båda lånen ut:

 • Billån med säkerhet. Om du tar ett billån med säkerhet måste du köpa bilen av en godkänd bilhandlare och du får sällan lägga upp lånet på en längre tid än 6 – 8 år. Du får högst låna 80 % av vad bilen kostar men i gengäld brukar räntan vara låg och du får låna hur mycket du vill, bara din betalningsförmåga är god nog.
 • Billån utan säkerhet. Om du tar ett sådant här billån får du köpa bilen av vem som helst och lägga upp lånet på 1 – 12 år (hos vissa långivare ännu längre) eftersom billånet inte kräver någon säkerhet. Du får även låna till hela bilen men högst 350 000 – 500 000 kr beroende på långivare. Räntan kan vara något högre för dessa billån, men inte alltid.

När du har bestämt dig för vilken typ av billån du ska ta är det bara att jämföra billån hos flera långivare så ser du vem som ger just dig det bästa erbjudandet, och sedan göra din ansökan.

Steg 3 – Välj bilförsäkring

Bestäm dig för vilken sorts bilförsäkring du ska ha.

 • Välj enbart en trafikförsäkring om du skaffar en riktigt billig bil som kanske kostar 5000-10000 kr. För sådana billiga bilar känns det lite onödigt att ha en mer omfattande bilförsäkring.
 • Välj minst en halvförsäkring om du köper en bil som kostar kanske 10 000 – 30 000 kr eftersom det inte är kul att bli bestulen och stå utan ersättning för en sådan bil. Halvförsäkringen är även valet för dig som köper en helt ny bil så längre vagnskadegarantin gäller.
 • Välj en helförsäkring om du köper en bil som har ett betydande värde för dig, för då skyddas den även mot olyckor och skador som du själv orsakar.

Tänk på att om du tar ett billån med säkerhet måste bilen vara helförsäkrad, alternativt ha en vagnskadegaranti plus en halvförsäkring.

Steg 4 – köp din bil

När du har sett till att din bil kan köras försäkrad från säljaren och du har sett till att den kan finansieras kommer det roligaste: bilköpet. Vad du bör tänka på när du ska köpa bil beror på om du ska köpa den från en privatperson eller en bilhandlare. Läs därför vår guide om att köpa bil från privatperson eller köpa bil från bilhandlare innan du gör ditt bilköp.