Avställningsförsäkring

Dela

Ibland händer det att man väljer att ställa av sin bil, kanske för att man endast använder den under sommaren eller för att man vet att man inte kommer använda under en tid framöver, och i vissa fall vill man ändå ha en försäkring som skyddar vid till exempel brand eller stöld. Då kan en avställningsförsäkring, eller garageförsäkring som man också kallar det, vara ett bra alternativ.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på just avställningsförsäkring samt hur detta skydd kan vara till din och din avställda bils fördel.

Avställningsförsäkring – så fungerar den

En avställd bil behöver inte ha en trafikförsäkring och du behöver heller inte betala fordonsskatt för den. Dock kan det vara riskabelt att ha bilen ståendes helt oförsäkrad (trots att en avställd bil generellt sett inte löper lika stor risk för skador och brott) om bilen ändå är av värde och du planerar att ta den i bruk igen.

En avställningsförsäkring ger den avställda bilen samma skydd som en helförsäkring, under förutsättning att bilen förvaras på svensk mark. Försäkringen ersätter skador vid till exempel:

  • Om bilen eller den plats bilen står parkerad på fattar eld.
  • Stöld. Om någon skulle göra inbrott och stjäla din bil.
  • Vagnskador som orsakats i samband med skadegörelse eller kollision med en annan bil.

Dessutom innehåller försäkringen även ett rättsskydd som ger dig ersättning vid advokat- samt rättegångskostnader om du skulle hamna i en rättstvist gällande till exempel försäljning eller reparationer av den avställda bilen. Med andra ord har din avställda bil ett minst lika bra skydd trots att den inte används.

Varför avställningsförsäkring?

Anledningen till att många av de som ställer av sin bil väljer att teckna en avställningsförsäkring är inte endast för att skydda bilen mot eventuella skador och brott. Då kunde de ju trots allt låta bilens helförsäkring fortsätta gälla under avställningstiden. Faktum är att en avställningsförsäkring oftast är avsevärt billigare än en vanlig bilförsäkring eftersom risken för att bilen ska utsättas för skador är mycket mindre då bilen inte används aktivt i trafiken.

En vanlig helförsäkring hade därmed blivit onödigt dyrt och dessutom behöver du förmodligen inte alla delar som en helförsäkring innehåller om bil avställda bil endast ska stå i ett garage.

Teckna avställningsförsäkring

I många fall ändras din halv- eller helförsäkring automatiskt till en avställningsförsäkring då du väljer att ställa av din bil hos Transportstyrelsen. När du sedan önskar att ta bilen i bruk igen ändras försäkringen tillbaka till den du hade innan du ställde av bilen. Skulle du inte vilja ha denna avställningsförsäkring är det bara att du ringer och meddelar detta till ditt försäkringsbolag. Kolla gärna upp i förväg vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan.

Kör aldrig en avställd bil

Något som är väldigt viktigt att komma ihåg är att du varken får eller bör köra en avställd bil i trafiken. Faktum är att du inte heller får bogsera en avställd bil. Skulle det vara så att du har betalat fordonsskatt samt att du har en aktiv avställningsförsäkring får du köra till och från din närmaste bilbesiktning.

Viktigt att komma ihåg är att du vid försäljning alltid bör ställa på din bil innan en eventuell köpare kommer för att titta på den. Annars får nämligen inte köparen provköra bilen och hela försäljningsprocessen kan försvåras.