Betala bilförsäkringen med autogiro

Dela

Visste du att du kan betala försäkringspremien på din bil med hjälp av autogiro? Detta är en mycket hjälpsam tjänst, där pengar automatiskt dras ifrån ditt konto på räkningens förfallodatum, som Bankgirot erbjuder och som finns som alternativ hos vissa företag. Detta hjälper dig att få in dina betalningar i tid, utan att du behöver göra så mycket som att lyfta ett finger. På ditt kontoutdrag kan du sedan enkelt se när summan dragits, vart betalningen har gått och hur stor summan som dragits är.

Nedan ska vi titta lite närmare på vad autogiro innebär samt hur detta alternativ faktiskt kan gynna dig när det gäller att betala bilförsäkring.

Autogiro är inte alltid ett alternativ

Autogiro är inte alltid ett alternativ när det gäller att betala räkningar, utan tjänsten används då dina räkningar är fasta. Det vill säga att de har samma månadskostnad under en längre tid, som till exempel gymkort, hyra eller just försäkringar av olika slag.

Skulle det röra sig om en engångskostnad, som till exempel ett smslån vars löptid ligger på 30 dagar, är inte autogiro ett alternativ. Inte heller om du har räkningar vars kostnad varierar från månad till månad, som till exempel mobilräkningar där kostnad för surf och utlandssamtal kan tillkomma.

Fördelar med autogiro

Det finns en hel del fördelar när du väljer att betala din bilförsäkring med denna smarta automatiska betalning. Först och främst blir dina bilförsäkringskostnader jämnare fördelade över året om du väljer att betala månadsvis med autogiro. Vi ska nu titta lite närmare på några andra fördelar med tjänsten nedan.

  • Du behöver aldrig oroa dig över att din försäkringspremie inte kommer in i tid, utan det fixar autogirot automatiskt. Det enda du behöver hålla lite koll på är att det finns pengar på kontot vid förfallodatumet så summan kan dras utan problem.
  • Eftersom du inte behöver tänka på försenade betalningar är onödiga påminnelse- och straffavgifter ett minne blott.
  • Pappersräkningar, som alltid verkar försvinna efter tio minuter, är ingenting som du behöver bry dig om längre. Autogiro sker direkt via din internetbank och därmed slipper du även de aviavgifter som pappersfakturor för med sig. Dessutom är alla dessa pappersutskick inte särskilt miljövänliga.
  • Risken för att du ska åka på en betalningsanmärkning minskar, eftersom du får mindre betalningar att hålla reda på.

Medgivande

För att kunna betala med autogiro måste du först godkänna att företaget får dra pengar automatiskt ifrån ditt konto. Detta medgivande kan göras på olika sätt, antingen via en blankett, internet- eller mobilbank eller direkt på företagets hemsida. Vilken metod som används varierar ofta mellan företag.

Det allra smidigaste sättet att ge företaget din tillåtelse skulle vi säga är via din mobila bank, där du enkelt kan godkänna medgivandet direkt. Den klassiska blanketten däremot, kan vara en aning gammaldags och framför allt mycket långsammare.