Köpa bil av privatperson

Dela

Om du funderar på att köpa en begagnad bil av en privatperson är det många saker du bör tänka på. Försäkringsbolagen brukar informera sina kunder om vad de bör göra och titta på när de köper en begagnad bil som inte har någon form av garanti, men även i den här guiden får du all info du behöver.

Checklista för dig som ska köpa begagnad bil

  1. Kolla runt ordentligt på blocket och andra sajter som säljer bilar för att få en uppfattning om vad du kan få för pengarna. Om du hittar en fin bil som säljs till vrakpris bör du vara försiktig eftersom det då kan vara ett bedrägeri.
  2. Ta reda på om ägaren verkligen äger bilen. Om du känner till registreringsnumret redan innan du träffar säljaren kan du enklast reda på det genom att skicka ett sms med registreringsnumret till Transportstyrelsen. Det kan du såklart även göra på plats, annars kan du begära att få se ägarbeviset, men vi på bilförsäkringen.com tycker att det är bäst att kolla med Transportstyrelsen för säkerhetsskull. Ingen risk för någon förfalskning där inte.
  3. Tar reda på när bilen senast är besiktigad. Du bör även titta igenom gamla besiktningsprotokoll för där kan du se vad bilen tidigare har haft för eventuella problem och om den har underkänts i besiktningen och belagts med körförbud. Du kan maila till bilprovningen så får du tillgång till protokollen.
  4. Gå igenom bilens servicebok om ägaren har en sådan så ser du vad som åtgärdats på bilen.
  5. Provkör bilen, helst i en kvart till en halvtimme. Gasa, bromsa, sväng ordentligt och testa alla funktioner och se att allt på instrumentpanelen funkar som det ska.
  6. Kolla hur mycket rost som finns på bilen, även under den.
  7. Titta under motorhuven för att se hur vårdad den är. Om den är oljig, ingrodd och smutsig är den förmodligen inte så välskött. Kolla att oljan är genomskinlig och inte svart.
  8. Om du inte är så bra på bilar kan du alltid be en kunnig vän eller släkting följa med dig när du ska köpa bil, annars har Motormännen och bilprovningen teststationer som kan kontrollera bilens skick åt dig.
  9. Var noga med att alla viktiga uppgifter finns med i köpeavtalet: era namn, personnummer, bilens registreringsnummer, bilens skick och pris. Gärna även mätarställning, chassinummer, bilmodell samt leveransdatum om du inte kör hem bilen på en gång. Om du lägger en handpenning ska det också stå med.
  10. Se till att registreringsbeviset skickas in till Transsporstyrelsen. Detta kan också göras via appen ”Mina fordon”.
  11. Se till att bilen är försäkrad i ditt namn innan du kör hem den. Du måste alltså skaffa en bilförsäkring redan innan du använder bilen, åtminstone en trafikförsäkring. Här på bilförsäkringen.com, till exempel, hittar du många förmånliga bilförsäkringar som du kan välja bland.