Vagnskadegaranti

Dela

Alla nyproducerade bilar har en vagnskadegaranti som motsvarar den vagnskadeförsäkring du får om du tecknar en helförsäkring.  Normalt brukar nya bilar komma med en vagnskadegaranti som varar i tre år och under dessa år behöver du alltså inte teckna en helförsäkring utan det räcker med en halvförsäkring så får du samma skydd. Bilförsäkringen.com rekommenderar inte att du bara tecknar en trafikförsäkring för då skyddas din bil inte mot stöld, glasskador och mycket annat som ingår i halvförsäkringen.

När din vagnskadegaranti har löpt ut

Innan din vagnskadegaranti upphör att gälla bör du i god tid se dig runt efter en riktigt bra och prisvärd helförsäkring eftersom en bil som bara har 3 år på nacken knappast räknas som gammal. Det är klart du kan uppgradera din nuvarande halvförsäkring till en helförsäkring men det kanske inte är det mest prisvärda alternativet. Ofta är det ju så att man väljer att teckna sin halvförsäkring hos det försäkringsbolag som har den billigaste halvförsäkringen men det behöver inte betyda att deras helförsäkring är billigast.

Utöver priset bör du även titta på följande faktorer innan du bestämmer dig för vilken helförsäkring du ska välja:

  • Självrisken. Hur mycket du får betala i självrisk om något skulle hända kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Du bör emellertid inte automatiskt välja ett försäkringsbolag bara för att de har en låg självrisk eftersom en del bilförsäkringar som har en högre självrisk har en lägre premie istället.
  • I villkoren ser du dels vad bilförsäkringen täcker, dels hur höga kraven är för att du ska få ersättning. De flesta bilförsäkringar täcker ungefär samma sak, däremot kan de vara olika hårda när det gäller utbetalning av ersättning. Se därför till att teckna en helförsäkring som inte har för hårda krav.