Köpa bil av bilhandlare

Dela

Det finns tre anledningar till att många föredrar att köpa bil av en bilhandlare:

  • Det ger dig ett tryggt köp även när du köper en begagnad bil eftersom auktoriserade bilhandlare brukar ge sina kunder någon slags garanti även om bilen kostar minst 30 000 kr. Nya bilar har alltid en garanti från tillverkaren.
  • Godkända bilhandlare måste följa konsumentköplagen och alla bilar som kostar mer än 30000 måste alltid vara varudeklarerade vilket också ger dig ett tryggare köp.
  • Du kan ta ett billån som kräver en säkerhet, det kan du inte göra om du köper en bil av en privatperson eftersom billån med säkerhet kräver att du köper bilen av en godkänd bilhandlare. Sådana billån brukar normalt vara lite billigare än de som inte kräver någon säkerhet.

Även om du ska köpa bil av en bilhandlare är det emellertid flera saker du måste ha koll på och därför har bilförsäkringen.com här gjort en liten checklista som du kan använda dig av.

Checklista vid köp av bilhandlare

  1. Läs igenom varudeklarationen innan du skriver under ditt köpeavtal för när du väl har gjort det har du även godkänt allt som står i deklarationen. Säljaren har nämligen rätt att sälja en bil som har vissa defekter bara de står angivna i bilens varudeklaration, så var riktigt noggrann när du läser igenom den!
  2. Om bilen har några defekter bör du ta reda på hur mycket det kostar att fixa dem innan du skriver på ditt avtal. Det är ju inte kul att köpa en bil som kostar massor att reparera.
  3. Kolla vad du får för garantier och hur länge de gäller.
  4. Om du köper en begagnad bil bör du titta igenom serviceboken om en sådan finns.
  5. Granska köpeavtalet noggrant innan du skriver under. I köpeavtalet bör det till exempel stå angivet när bilen ska levereras till dig för om den inte levereras i tid kan du häva ditt köp, alternativt kräva ersättning för hyrbil tills du får din nya bil.