Vad gäller vid de vanligaste skadorna på bilen?

Tyvärr är det svårt att hålla sin bil i ett fläckfritt skick under hela dess livstid. Vardagslivet lämnar sina märken på bilen, kanske genom den där kaffefläcken som inte riktigt vill försvinna eller repan som ditt barn råkade göra i bilens lack.

Men vad gäller egentligen vid dessa små, men ack så jobbiga, bilrelaterade olyckshändelser som sker i vardagen? Kan de täckas av din försäkring? Det är inte alltid enkelt att veta och därför ska vi titta lite på vad som gäller vid de tre allra vanligaste skadorna på bilen. Vi utgår ifrån att din bil är helförsäkrad eftersom det oftast är en förutsättning för att du ska få ersättning för lite mindre skador.

Kaffespill och bestående fläckar

Du har inte haft din nya bil i mer än några veckor innan du råkar spilla kaffe över hela förarsätet under en stressig morgon. Förtvivlat försöker du få bort den stora fläcken som verkar ha etsat sig fast i sätet utan resultat. Kanske kan försäkringen täcka denna olyckshändelse?

Eftersom detta varken är en skada på vare sig bilens motor eller vagn har du egentligen inte rätt till någon ersättning. Skulle du dock ha en allriskförsäkring, som i de allra flesta fall ingår i både hel- och halvförsäkringar, kan den täcka skadorna som kaffet orsakat.

Vilken nivå av skadereglering ditt försäkringsbolag använder sig av varierar och det kan sluta med att du inte alls är nöjd med den åtgärd de valt. Kanske ser du fortfarande spår efter kaffefläcken om försäkringsbolaget valt att till exempel sanera sätet istället för att byta ut det helt och hållet. Det är då inte säkert att försäkringsbolaget måste ta hänsyn till att du är missnöjd och åtgärda felet ytterligare.

Lek med stenar slutar med en repad lack

Du ska precis köra barnen till skolan. De väntar ute på gården och leker medan du packar ihop det sista du behöver till jobbet. När du är på väg ut till bilen ser du att ditt yngre barn står med en vass sten och repar lacken på din älskade, i princip nya bil. Han leker en väldigt dyr lek med andra ord. Du funderar på om din försäkring kan täcka denna olycka?

Detta beror lite på. Du själv har ju inte orsakat skadan i praktiken men eftersom det är ditt barn och ditt ansvar på det viset kan det sluta med att du faktiskt ses som den vållande ändå. Eventuellt kan din vagnskadeförsäkring ge dig ersättning, men det är lite utav en bedömningsfråga. Skulle det istället handla om att det var någon annans barn som repade lacken på din bil kan olyckan ersättas av det inblandade barnets föräldrars ansvarsförsäkring.

Snö i november resulterade i kollision

Du befinner dig på jobbet en dag i mitten av november och från ingenstans börjar snön att falla som aldrig förr. När du sedan sätter dig i bilen för att åka hem är väglaget mycket halt och du råkar köra in i en annan bil bakifrån. Eftersom det är november har du inte hunnit sätta på dina vinterdäck. Påverkar detta försäkringsbolagets ersättning?

Har det hunnit bli vinterväglag redan i november rekommenderas man att sätta på vinterdäck, trots att lagen om att ha vinterdäck börjar gälla den 1 december. Detta kan innebära att du anses vara oaktsam då du körde med sommardäck trots snöfallet och dessutom är det du som är vållande du olyckan då du körde in i en annan bil bakifrån. Du kommer förmodligen få betala din egen trafiksjälvrisk och det kan även hända att ditt försäkringsbolag sänker, ibland halverar, ersättningen för de vagnskador som uppstått på din bil.