Bonusklasser

Dela

Alla bilförsäkringar har flera bonusklasser och ju högre bonusklass du hamnar i desto större premierabatt får du. Hos vissa försäkringsbolag kan du få hela 70 % i rabatt på din bilförsäkring när du har nått den högsta bonusklassen som brukar vara klass 8 eller 9. Nu ska vi på bilförsäkringen.com visa dig hur det här med bonusklasser fungerar.

Så fungerar bonusklasser

Olika försäkringsbolag har olika regler när det gäller bonusklasser, men grundprincipen är ungefär densamma: ju fler skadefria år du har bakom dig desto större premierabatt får du. Observera att olyckor som orsakas av andra och som täcks av deras försäkring inte påverkar din bonusklass. Så här kan det se ut hos vissa försäkringsbolag:

  • När du tecknar din första bilförsäkring. När du tecknar din första bilförsäkring kan du hamna i klass 4 som såklart inte ger dig någon premierabatt för skadefria år.
  • Så hamnar du i en lägre bonusklass. Varje gång du orsakar en olycka hamnar du en eller flera bonusklasser längre ner, så om du hamnar i en olycka redan under ditt första år sjunker du ner under bonusklass 4 och får då betala mer för din bilförsäkring. Det gäller även om du byter försäkringsbolag eftersom de ser om du har varit med i en olycka tidigare eller inte.
  • Så hamnar du i en högre bonusklass. Om du inte orsakar en olycka under det första året kliver du upp en bonusklass, i vårt exempel till klass 5, och efter ytterligare ett år utan olyckor hamnar du i bonusklass 6. Efter fem skadefria år hamnar du i bonusklass 7, efter 10 år i bonusklass 8 och tillslut, efter 15 år, hamnar du i den högsta bonusklassen. Det är då du får den allra största premierabatten.

Andra chansen

Om du har haft 15 skadefria år bakom dig och tillslut har oturen att orsaka en olycka finns det många försäkringsbolag som ger dig en andra chans. Det här innebär att du får stanna kvar i den högsta bonusklassen efter din första olycka, men om det händer igen hamnar du i en lägre bonusklass.