Bilförsäkring för ungdomar

Dela

Det är garanterat få som undgått det faktum att bilförsäkring för ungdomar är en hel del dyrare än för äldre förare. Den magiska gränsen för de flesta försäkringsbolagen går vanligtvis vid 24 år, där en förare under 24 år kommer få en dyrare premie än en förare över 24 år. Detta eftersom det anses att en yngre bilförare utgör en större risk i trafiken eftersom denne inte har lika stor erfarenhet när det kommer till bilkörning som en äldre förare.

Nedan ska vi titta lite närmare på just vad som gäller vid bilförsäkring för ungdomar samt hur du som är en ung förare kan sänka din premie.

Unga förare utgör en större trafikrisk

Som vi nämnde tidigare så anser de flesta försäkringsbolag att ungdomar utgör en större risk i trafiken än äldre och mer erfarna förare, vilket självklart inte behöver vara sant. En äldre förare kan vara minst lika benägen att köra vårdslöst i trafiken som en 20-åring. Faktum är att en 20-åring i många fall kan vara försiktigare i trafiken, eftersom man är rädd för olyckor och för att få en prick alternativt förlora sitt älskade körkort. Men det är så försäkringsbolagen tänker och därför försöker de gardera sig mot den förhöjda risken på något av följande vis:

  • Unga förare måste betala en högre premie på din bilförsäkring varje månad.
  • Unga förare måste betala en högre självrisk om det väl skulle hända något.

Hur som helst så måste du som är under 24 år betala mer för din bilförsäkring. Dock kan det vara så att försäkringsbolaget kompenserar den förhöjda försäkringsrisken och denna kompensation kan skilja sig en del mellan olika bolag.

Övriga faktorer som påverkar bilförsäkringspriset

Det är inte endast åldern på dig som förare som avgör hur dyr din premie blir utan det finns en hel del andra faktorer som påverkar priset, som till exempel:

  • Om du har samlat dina försäkringar hos samma försäkringsbolag.
  • Vilken bil du vill försäkra. Ju dyrare bil du har, desto dyrare blir premien.
  • Hur aktivt du använder bilen varje år.
  • Vart du bor. Skulle du bo centralt i en storstad blir premien högre och bor du i ett tryggare villaområde i en mindre stad blir den lägre.
  • Vart du förvarar bilen under natten. Om du exempelvis har den i ett låst garage eller ståendes på gatan.

Med andra ord så kan du som är ung förare pressa ner din premie en hel del om du till exempel inte kör så mycket, bor i ett lugnt område, äger en billigare bil som står i ett garage samt om du samlat dina försäkringar hos samma bolag.

Jämför dig fram till de bästa villkoren

Som med allt annat bu ska köpa bör du kolla upp övriga alternativ innan du bestämmer dig, inte minst när det gäller bilförsäkring. Extra viktigt är det om du är en ung förare och verkligen vill försöka pressa priset på försäkringen så mycket som möjligt. Eftersom alla försäkringsbolag gör sina egna bedömningar på dig som förare, kan premien faktiskt skilja sig en hel del mellan olika företag. Därför kan du spara pengar om du inte tecknar första bästa försäkring och istället jämför dig fram till de bästa villkoren när det gäller bilförsäkring för ungdomar.