Bilförsäkring utomlands

Under sommarens semestertider är det många som väljer att ta sin egen bil och ge sig ut på vägarna. Dels kan det vara snällare mot plånboken om fler delar på bensinnotan eller så vill man helt enkelt åt roadtrip-känslan. Att bila genom Europa blir allt mer populärt.

Men innan du gasar iväg på äventyr – uppdatera dig om vilka lagar och regler som gäller samt vad din bilförsäkring täcker. Vi listar några saker som är viktiga att vara medveten om!

Vad täcker din försäkring?

Det allra bästa tipset är att du kontaktar ditt försäkringsbolag och tar reda på vad som gäller för just dig och huruvida du behöver ett kompletterande skydd. Att vara välinformerad skadar aldrig.

Din obligatoriska trafikförsäkring täcker de skador som ditt fordon kan orsaka vid en eventuell olycka, både på själva bilen och på passagerarna. Trafikförsäkringen gäller i de flesta europeiska länder (exakt vilka kan du läsa om på https://www.tff.se), så egentligen behöver du inte ha med ditt försäkring- eller registreringsbevis när du ger dig iväg, men vi på Bilförsäkringen.com rekommenderar ändå att du tar med dig dessa handlingar för säkerhets skull.

Grönt Kort

I vissa länder krävs inte enbart ett registreringsbevis, utan även ett grönt kort som bevisar att ditt fordon har en giltig trafikförsäkring i Sverige. Det kostar inget att begära ett grönt kort och om du skulle sakna ett sådant i ett land där kortet är obligatoriskt kan du bli tvungen att betala en avgift vid gränsen.

Att tänka på vid utomlandsresa med egen bil

  • Trafiken utomlands kan skilja sig mycket ifrån den vi är vana vid och ofta är den mer aggressiv. Därför är det extra viktigt att veta vad din försäkring täcker.
  • Bilar med utländska nummerplåtar är intressanta vilket ökar risken för stöld- eller inbrott. Var därför extra noga med att gömma undan värdesaker vid större parkeringsplatser då kriminella ligor kan ha bra koll på dessa.
  • Underteckna aldrig värdehandlingar som du inte begriper dig på. Annars kan det bli en dyr historia.
  • Genomför service på ditt fordon innan du ger dig ut på vägarna och se till att bilens delar är i ett bra skick inför en längre resa.
  • Läs på om vilka trafikregler som gäller i de länder du ska besöka, till exempel om det är olagligt att tala i telefonen när du kör eller vilka slags däck som får användas.